portada
la vida i els meus instants
paraula de blai
sobre blai bonet
novel·la
diaris i pròlegs
poemes 1
poemes 2
poemes 3
poemes 4
poemes 5
sonets

poemes per a l'escola

blai bonet de la a a la z

a
AMICS.- "La nostra tasca és única: aqueixa tasca: gosar esser l'home, gosar esser la veritat que camina, gosar esser la veritat que comença foc, la veritat que enceta un meló... la veritat que fa amics i els mira tota la vida."

AMAT.- "No puc parlar, que tinc la meva boca / -urna de sol ponent, flors de safrà-, / inflada de tant glopejar la deixa / de l'Amat: blanca lluna del seu cel..." 

b
BESADA.- 
"-No tinc disset anys jo? Doncs mai ningú no m'ha besat ni jo he besat ningú. Qui diu besar diu... Si algú em volgués besar o deixar-se besar per mi, et creus tu que tindria l'acudit de pensar en la seva família o en la meva? Què faries tu? 
-Per una besada abandonaria els pares. Tanmateix no ens estimen. 
-Home... 
-Si ens veiessin sense roba, deixarien d'estimar-nos."

c
CACICS.- "Mai contra els enamorats, / que dins la vinosa nit encristal.lada / de gener transparent / estan atacats a la paret, / ella silenciosament gravada damunt el mur, / ell empenyent-la amb els genolls, amb els dits temporals." 
"Contra els grocs cacics sempre, que, si donen un pa, / és per tenir un nou animal dins l'estable." 

d
DIGNITAT.- "El bisbe Ricardo Blázquez i el bisbe Setién, però, compleixen l'obligació de combregar, com l'Església lliure de totes les parts del món, en la voluntat i en la decisió d'aconseguir l'autodeterminació o alliberació de la nació on els toca viure, on cada un dels individus humans tenen el deure de no ser súbdits. Ser súbdit és incompatible amb la dignitat." "La veritat està en la dignitat [...] Si un home no és ni se sent rus, i l'obliguen a viure com a rus, aquest home viurà, tota la vida, en la indignitat, i el fruit natural i final de la indignitat permanent és l'esclat de la guerra física." 

e
EXPERIÈNCIA.- "Aquí tothom diu experiència a dominar i saber les situacions ja superades i calcar el dia de demà sobre el dia anterior, diuen experiència a tenir desgasts, a ja estar xiular.... a tenir por de tu ja m'entens.  /  ....   Por de què? De no-res. Por. Si la vida té por, és de no-res, de ser convertida en no-res. Tot quant pot passar-li a la vida és la vida."

ÈTICA.- "De tots els greus i grans problemes que tenim, n'hi ha alguns que només poden ser resolts per l'ètica... l'atur, la bancarització de la vida, ETA, el sexe en l'amor, el caràcter delictiu d'algunes lleis, la sanitat, la independència i alguns grossos etcèteres més" 

f
FONOLL MARÍ.- "Quan vaig arribar a la terra del món, el món ja hi era amb totes les coses que varen arribar a la terra abans que l'home: la mar, les coves, les tenasses, els corns de tenassa, el fonoll marí, les mates llentrisqueres, les estepes blaneres, la pedra, la pedra que fa pedres com un taronger fa taronges..., les eugues, que fan cavalls, la terra que fa pols, el vent que, de la pols, en fa un polseguer..."

g
GENT.- "A mi la gent no em sembla mai poc." 
"Estimaré sempre el calb / que calla quan parlen de cabells, / el qui té cara de mul, / el qui té cara de rata, / el qui té cara de terròs, / el qui té cara d'animal antediluvià, / el qui du la cara com una perdigonada, / el qui té la cara de xai mort, / el qui té la cara de xai viu, / el qui té cara de vaca. / el qui arrossega  una cara de pedra negra, / el qui té la cara de pedra blanca, / totes les cares que fa la pobra gent pobra, / tot el torrent de cares / que fa la gent que viu entre l'espiga i la mort, / entre el sol i les llunes." 

h
HOME .- "Si vols ser un home, / no tens permís per a pensar que hi vas néixer. / No vas néixer home, però hi has de tornar. / La teva única tasca és aconseguir / que les coses evidents es facin públiques. / Ai de tu, però, si comportes que els altres et facin home! / Agafaràs la bruta malaltia de la decència / i la grollera ronya del silenci"

i
INFERN.- "L'infern és ser un porc, saber-ho / i veure's tractat com un home digne. / L'infern són les relacions públiques, / l'amar just legal. / L'infern és la dignitat negociada / entre el ministeri i la taverna blava del port." 
"L'infern també és fer el teatre quan no es pot fer l'amor, és fer un teatre quan no es pot fer un poble, és muntar un poble teatral quan no es vol construir un poble autèntic."

j
JESUCRIST. "-De morir entre dos lladres, Blai, ¿què vols que te'n digui? / Érem tres, tots tres moríem i ens moríem. / Mirat des de la creu, que era el meu punt de vista, / m'ofegava entre dos que s'ofegaven / i, devers tres quarts de tres, / em feien companyia més que no pas el Pare."

l
LLIBRES.- "Des d'un bon començament, vaig ser conscient del fet que jo no havia d'escriure llibres, sinó fer una obra. De fet, el que havia de fer era la pel·lícula de l'home nou, del sentit total que pot arribar a tenir la vida." 
"L'home nou consisteix què tot el que el constitueix sigui visible, sigui municipal; a no deixar res d'amagat. L'home nou és aquell que ho diu tot. [...] La meva voluntat és dir-ho tot, i tot substantiu, i tot moltes vegades repetides a fi que el lector no pugui oblidar que allò existeix."


m
MAR.-  "Quan vaig escriure El mar es va armar un escàndol impressionant. Vaig rebre una carta d'en Jordi Pinell, que era monjo de Montserrat, dient-me que havia de fer penitència pública: que havia creat una bellesa inaudita per dir unes blasfèmies inaudites."

MÀFIA.- "La "màfia mallorquina" "els vergues", "les genetes", "els morro", etc., són institucions tan antigues com els "Corleone" de Sicília o els "Capone" de Xicago. Vull dir, amb tot això, que, si, aquests dies, no surten al carrer grans multituds de gent mostrant i movent enlaire les mans netes, demanant que s'acabi "ja" la màfia absolta, seguirem essent bruts i amb les mans brutes." (27-7-97)

MAL.- "El Mal no és un ésser; és un fet, i no és el Mal fins que ja està fet, materialitzat, perquè invariablement és sempre una estricta materialització, és sempre una dessacralització de la matèria, i el seu caràcter substantiu és tractar l’home com a una cosa, convertir l’home en una cosa." 

n
NACIÓ.- "Esper el dia que desapareguin tots els Estats, perquè aquest dia desapareixeran tots els nostres mals. Una cosa és la gent , la nació i les ciutats, i una altra l'Estat. Si desapareix l'Estat, desapareix el noranta per cent del que va malament."

o
OLOR.- "Sempre tenc present les paraules de Beethoven, que deia "el primer que faig, quan m'aixec, és voler saber quina olor fa el món"."

p
PARAULA.- "Jo vull ser un home de la paraula. Home de paraula." 
"La paraula és la casa de l'home" 

q
QUI.- "Qui s'ajusta a la llei, tant, que s'hi colga, / parla tal i com els cecs parlen del Color." 

r
RULLS.- "I et diré, mar lila, lila, que si passes / tan sovint per ma gorja tos rulls blaus, / que de cap em tiraré dins els teus braços, / i la penya no hi serà / que la penya serà lila, / lila, lila, com la mar..." 

s
SUBLIM.- "si el sublim té per tu gust de meló." 

t
TEATRE.- "Comprèn ara, comprèn ara per què tothom en demana que em faci enfora? perquè estan posseïts!! Tots menys jo! En lloc d'adorar la vida adoren el teatre..."

TERRORISME.- "Ja no hi ha terrorisme més dur que el terrorisme de la hipocresia legal." 

u
UVI.- "Fets que hi havia abans i darrera les paraules del debat per investir el jovenet Jaume Matas eren fets que havien dut i duen molta gent a la pica de la sang, amenaces, repentines quebres econòmiques, infarts... Quantes persones deuen haver ingressat a la UVI a causa de l'execució d'una amenaça de don Gabriel Cañellas?" (16-6-96)

v
VERITAT.- "L'home just és així: parlar, parlar poc i bé, parlar en bé, parlar sobretot divinament, divina-ment...; esser home és difícil; esser la veritat és difícil, però és la nostra tasca única: aqueixa tasca: gosar esser l'home, gosar esser la veritat que camina, gosar esser la veritat que comença foc, la veritat que enceta un meló... la veritat que fa amics i els mira tota la vida." 

x
XISCLE.- "La fosca, la humiliació, et convertiren en un porc carnisser. Li vares fer baixar el pantalon. 
-Don Macià, i ara em ve amb aquests coverbos? 
Amb el punyal de fantasia el vares capar. 
Eguinà com una euga. 
L'olor de sang t'embascà. Te'n vares fer lluny. 
El pastor ginjolava. 
-Ai. Ai, dic. 
Et fregaves les mans amb les fulles d'una porrassa. 
Xisclava com una gavina. 
-¿Don Jaume, i tan bonica és na Maria que ha d'estar en pecat mortal?"
 

z
ZUBROWKA.- "Una empordanesa prenent vodka Zubrowka al carrer Tuset! Comparat amb tu, el Dalí és un Nen Jesús de Praga [...] Tu, però, només ets una vaca que fa tot quant pot per semblar que va moguda, tot quant pot, que és poc i fastigós, fa ganes de vomitar, si no he perbocat el sopar de mil peles el cobert, ho dec a la tècnica de l'interruptor, a la tècnica de la fosca, dels wiskys d'abans del priorat i del xampany de després, ah!, i a les cinc mil peles de després, que és com cobrar els punts." 


Portada BLAI BONET

PÀGINA PRINCIPAL mag-poesia


 MallorcaWeb  i  Antoni Artigues (Edifici Ramon Llull. Campus UIB. Carretera Valldemossa Km. 7,5. 07112 Palma. Mallorca))