poemes
portada
dades
fragments
bestiari
i altres poemes
la fam
tros de paper
sobre joan oliver-pere quart
TROS DE PAPER


(Barcelona: Ariel, 1970)
 

"Por i covardia"

La covardia vol dir la dimissió del nostre deure, l'abandonament de la nostra dignitat. El covard renuncia un dret essencial, cedeix davant una pressió il.lícita, recula i es rendeix enfront d'una força abusiva. I ho fa en perjudici d'ell mateix o dels altres. El covard obra per càlcul, amb una sang freda de mala mena. És el traïdor, el perjur; sobreestima la seva pell, la seva llibertat, la seva situació social, els seus béns materials. És un egoista empedreït. Rescata la seva vida o el seu benestar a un preu lleoní, infamant. 
 
 

"Al marge d'unes declaracions del senyor Abadal"

Jo penso, en canvi, que el catalanisme avui ha d'ésser tot un sistema polític, social, econòmic i cultural, aplicat a Catalunya i basat en uns principis de justícia radical, que no tenen res a veure amb el capitalisme johnsonià o kennedyà (catalanisme posat al dia que hauria d'ésser infatigablement propugnat precisament per la minoria il.lustrada i cultivada que, segons el senyor Abadal, porta els països)

Quant a les revolucions, caldria parlar-ne llargament. Sense la Revolució Francesa, les encícliques de Lleó XIII són impensables, i les de Joan XXIII i tot el seu Concili foren simplement absurds sense la Revolució Russa. Certament les revolucions—tant les falses com les autèntiques—fan sang, i molt sovint paga el just pel pecador (que és precisament un dels destins més genuïns del just). Però, ¿on fórem sense les revolucions? Un vell fuster de Gràcia, federal de tota la vida i aficionat des de jove a la declamació, em deia, fa molts anys: "Les revolucions són la cirurgia de la Història!"

inici
Una pàgina sobre Pere Quart
Una altra

Poemes fets per al.lots, dedicats a Pere Quart

Pàgina de presentació MAG POESIA