joan brossa
poeta

portada
poesia escènica
poesia visual
poesia 1950-55
poesia 1956-70
poesia 1972-99
"avui dos carques són tres fills de puta" 
 POESIA ESCÈNICA
postteatre
strip-tease i teatre irregular
accions musicals
 
 

postteatre
 

*
DISSETENA ACCIÓ ESPECTACLE

Obriu en ventall un joc de cartes i l'oferiu a un espectador perquè en prengui una. Pregueu que l'ensenyi i que se'n recordi bé. Tot seguit partiu el joc i inviteu l'espectador que posi la carta damunt la meitat inferior. Remeneu les cartes, en traieu una i la mostreu. Els espectadors asseguren que no és la que havien vist. I en aquest punt doneu la peça per acabada. 
 

*
DIVUITENA ACCIÓ ESPECTACLE

Accessoris: un paravent, un sofà, una tauleta, una capsa de cigarrets i un encenedor. 

El públic entra a la sala i se situa. Després d'una pausa, tot d'un plegat, entra una NOIA, alta, en vestit de carrer. Deixa l'habitació en penombra  i es despulla darrera el paravent. Pausa. Surt en pijama de seda, d'home, s'asseu al sofà i encén un cigarret. Fuma. 

Pausa llarga. 

Una vegada ha fumat el cigarret, se'n va darrera el paravent i es vesteix. Pausa. Reapareix amb el vestit de carrer, encén els llums de l'habitació  i surt. 
 

*
SEIXANTA-SETENA ACCIÓ ESPECTACLE

   I 
Un HOME d'edat madura, en calçotets i samarreta de màniga curta, es renta els peus en un cubell. 

S'eixuga amb una tovallola i es vesteix tot entrant i sortint per una portella lateral. El públic va descobrint que és un capellà (s'emporta la tovallola i entra amb calçons i sabates; s'emporta el cubell i entra amb sotana; s'emporta la cadira). A l'últim apareix amb el manteu i el devocionari, fa una volta per l'habitació i se'n va. 

 (Fosc, i immediatament raig de llum damunt el colom) 

    II 
Hi ha a terra, en una banda, un colom blanc mort. 
 


LES SIRENES

Cortina verda. Sentim una forta olor de menta. Paula. Al centre de l’escena, com un degotall. Pausa. Tènue fumera a la banda esquerra.

  TELÓ LENT
 


Habitació blanquinosa amb una gran portalada central tancada. Pausa. Travessa corrent de dreta a esquerra una ballarina en tutú vermell. Pausa. Cap a la dreta de l'escenari cauen a intervals de cinc segons, grans, les sis lletres del cognom de l'autor. Pausa. Se senten uns trucs desesperats al picador de la porta. Cada vegada més forts. De sobte es fa silenci i baixa el 

                               TELÓ 
 

*
CENSURAT

Teló amb una il.lusió òptica de les dimensions de l’escenari pintada en blanc damunt un fons negre un seguit de circumferències que semblen espirals. Entren per l’esquerra una parella i es posen a ballar un pas à deux clàssic. Ella va en tutú blanc, ell en mallot vermell. A mesura que avança el ball l’actitud dels ballarins es torna inesperada. Es petonegen i es palpen; surten del paper i acaben sent una parella apassionada que dóna lliure curs al seu desig carnal. Amagant-los cau de pressa un teló que representa un bosc frondós. De dreta a esquerra travessa xano-xano una vella sota un paraigua verdosenc.

  TELÓ
 

*
FET

Penseu en una de les coses que més us indigna, o en l’emoció que més pertorba el vostre orgull, i realitzeu l’acció corresponent.
 

*
EL DOL

El públic entra en una habitació on no hi ha cap seient. Pausa. Arriba una NOIA atractiva i els fa seguir per un corredor. De sobta entra al wàter i tanca amb la balda. Pausa. El públic sent com la NOIA fa de cos. Un cop tirada la cadena, la NOIA surt. Condueix el públic a la primera sala i se’n va. Pausa.

Entra un HOME geperut i s’atura davant el públic. En treure’s l’americana li cau una bandera espanyola amanyogada que li feia de gep. Es torna a posar l’americana i se’n va tot dret i somrient.
 

*

L’ESTEL
Homenatge a Joan Salvat-Papasseit

Aquesta acció espectacle té lloc en una torre amb terrat. El públic s’espera en una sala. Entra un JOVE i prega als espectadors que l’acompanyin. Tot seguit es dirigeixen a través de les habitacions cap a l’escala. Però troben totes les portes precintades amb un cartell amb el retrat del “Caudillo”. El JOVE es treu una fulla d’afaitar i parteix els cartells pel mig --única manera de continuar endavant.

A l’últim arriben a l’escala. La porta del terrat està en les mateixes condicions que les altres. El JOVE talla el cartell i surten a fora. Al punt més alt del terrat flameja una bandera catalana.
 

*
EL GIBRELL

Al mig d'una habitació un gibrell amb patates fregides que el públic s'anirà menjant.
 

*
EL MAR

Entra un HOME amb una caixa d'ampolles de xampany i procedeix a obrir-la. Treu copes i destapa tantes ampolles com siguin necessàries per tal que el públic begui a bastament i, fins i tot, algú s'alegri més del compte.
 

*
FI

Habitació pintada de fosc.

Set PERSONATGES vestits de negre s'estan l'un darrera l'altre immòbils amb un pinzell i un pot de pintura blanca. Pausa. El primer allarga el braç i pinta a la paret el mot FI, alhora que tots els altres el repeteixen a l'esquena del company del davant.

Se'n van en filera.
 

*
SAINET

El públic s'asseu en cadires posades en files paral.leles. Pausa. entra un HOME i mostra un paper amb el mot SABATA. Es desa el paper i mostra la fotografia d'una sabata baixa d'home, de mida natural. Es desa la fotografia i mostra una sabata baixa d'home, de costat. S'atansa més al públic i ensenya l'altra banda de la sabata, on hi ha escrit amb guix el mot TELÓ. L'esborra amb un mocador, es desa la sabata i se'n torna somrient.
 


LA RIALLA

Un PERSONATGE menja a pleret en una taula parada. Pausa. Un CAMBRER li serveix el segon plat i se'n torna. Pausa. De cop sobte, en un rampell inesperat, el PERSONATGE dóna un cop de puny a la taula que ho fa saltar tot. Llença el menjar, destrossa la vaixella i arrenca les tovalles; bolca la taula amb ràbia i se'n va precipitadament.
 

*
LA CANAL DE LA PETXINA

     I
Sala àmplia i moblada amb gust bigarrat. El públic s'asseu. Entra una CAMBRERA d'anys, reparteix publicacions i revistes pornogràfiques i se'n torna. Pausa d'un quart de durada. La CAMBRERA recull les publicacions, invita a passar el públic en una segona habitació i surt.

     II i III
L'habitació és més petita. Al mig una NOIA, sensual, els ulls fixos, es posa unes arracades en forma d'anella. Després, a poc a poc, uns guants negres. Se'n va a poc a poc.

Pausa. Reapareix la CAMBRERA i invita el públic a sortir al jardí.
 
 
 

strip-tease i teatre irregular
 

*
LA NAIXENÇA DE VENUS

Cortina blava. Entra la stripteasista pel mig de la cortina. Té els ulls molt expressius. Va en vestit de carrer fosc. En treure's la jaqueta es comencen a sentir, lentes, les campanades d'un rellotge: les dotze. En sonar l'última la noia encara no s'ha acabat de despullar; actua seriosa i viu íntimament el seu número.  Quan ha acabat diu: "Me'n ben refoto, de tots els déus!"  Cull la roba i surt per la dreta.
 

*
EL DARRER TRIANGLE

Fons vermell. Cap a la dreta, una màquina enregistradora damunt una columna. Per l'esquerra entra la stripteasista, perfumada, enguantada, amb vestit llarg i capa de visó; es despulla elegantment, però amb la particularitat que a cada peça que es treu s'acosta a la màquina i marca una quantitat.  A l'últim, prem el botó del total i s'obre el calaix; retira la quantitat enregistrada i se'n torna tot comptant els bitllets. 
 

*
CONCILI

Fons morat. Una stripteasista, rodanxona, en vestit de carrer, es despulla entre dos capellans immòbils, grassos i impassibles. No ho fa amb gaire traça. La roba no li llisca pel cos. Els gestos són forçats. Els sostenidors no es desprenen. Les bragues no volen sortir. També la música és inadequada. Acabat el número, surt per l’esquerra. Els capellans fan un pet cadascun i se’n van darrera la noia tot donant-se empentes l’un a l’altre per sortir primer.

  TELÓ
 

*
UN STRIP-TEASE

L’escenari, fosc. Un focu il.lumina successivament de dreta a esquerra un rengle de sis noies immòbils que fan la impressió de ser la mateixa repetida, però amb una peça de roba de menys. Quan el focus arriba a l’última s’encenen els llums de l’escenari. Fons vermell. Les noies se’n van afilerades per l’esquerra. La tercera és una figura de cera. Entra un criat per la dreta i se’n torna amb el maniquí a coll. 

  TELÓ
 

*
STRIP-TEASE CATALÀ

Fons verdós. Per la dreta entra una stripteasista en vestit de carrer. De cada peça que es va traient, en cauen cartes de bastos. En tombar-se per sortir es veu que duu a l’esquena una carta de joc vista de dors. 
 

*
HOMENATGE AL VIETCONG

Fons amb la bandera nord-americana. Per la dreta entra una xicota oriental seguida per un soldat nord-americà que l’apunta amb una metralleta. La noia duu un vestit amb els colors de la bandera del Vietcong. El soldat va amb casc d’acer. La xicota és obligada a despullar-se al mig de l’escena. Ho fa de mala gana. Un cop nua, sona un tret, es desprenen de la bandera les barres vermelles i les estrelles amb el fons blau, i el teló resta blanc. El soldat cau estès. La noia agafa el vestit i fuig per l’esquerra.

  TELÓ
 

*
PLEINE LUNE

Fons verd. Entra per l'esquerra una stripteasista en vestit de nit negre i al mig de l'escenari es posa de perfil, de quatre grapes. Lentament es despulla en aquesta posició. Quan resta nua, entra per la dreta un geperut vestit de smoking que en ser prop de la noia pica de mans. Baixa una corda i el geperut lliga la noia pels peus. Torna a picar de mans, la corda tira amunt i s'enduu la noia. Quan ja ha desaparegut pels dalts, el geperut recull la roba de la xicota i se'n torna a poc a poc.
 

*
PIM-PAM-PUM

     I
Des de la foscor absoluta l'escenari s'il.lumina. Fons blau. Cap a la dreta, una tauleta de nit. Tibat, al mig de l'escena, un personatge, alt, de frac, amb barret de copa i els guants a la mà. Pausa. Entra per la dreta una senyora, tibada, en vestit de nit fosc i, del calaix de la tauleta de nit, en treu una banda vermella, que col.loca amb tota solemnitat al gran dignatari. La gran dignatària se'n torna igualment tibada. El personatge continua immòbil. La llum va agafant un to vermellós fins al color roig intens; després es va apagant gradualment fins a restar a les fosques.

     II
L'escenari s'il.lumina. Fons groc. Immòbil al mig de l'escena, un clergue amb barret de teula i manteu. De sobte es despulla lentament. És una dona, una stripteasista que fa el seu número d'una manera rutinària, més aviat vulgar, tot ondulant els costats. Sota la sotana duu roba interior femenina de color violeta, amb les mitges negres. Quan s'ha despullat del tot resta immòbil i s'apaguen els llums.

     III 
L'escenari s'il.lumina. Fons rosat. Al mig, un militar immòbil amb el pit ple de creus i medalles i amb la mà esquerra recolzada al sabre. Pausa. De sobte li van caient les condecoracions una per una. En caure-li l'última, baixa el 

     TELÓ
 

*
Fons taronja. A intervals de deu segons cauen del sostre totes les peces de roba amb què es vesteix una dona. Finalment caurà una sabata i, en esperar que caigui l'altra, baixarà el teló. 
 

*
IV (DEU NÚMEROS DE STRIP-TEASE)

Entra per la dreta un criat, que deixa una cadira al mig de l'escena i se'n torna. A partir d'aquest moment el número consisteix en un seguit d'apagaments de llum que duren deu segons, durant els quals entra una noia, es treu una peça de roba cada vegada, la deixa damunt la cadira i fuig al moment d'encendre's els llums, de manera que el públic només en sent les passes i no la veu mai. Finalment, quan hi ha a la cadira totes les peces de roba, cessen els apagaments, reapareix el criat i s'emporta la cadira. (Entra i surt per la dreta.) S'obre la cortina blava.
 

*
VIII (DEU NÚMEROS DE STRIP-TEASE)

Entra una stripteasista per l'esquerra i tot fent el número canta:

El meu promés és pintor
i m'ha fet un retrar;
en lloc dels ulls
ha pintat dos estels;
en lloc de la boca
ha pintat una rosa;
en lloc de les dents
ha pintat tot de perles;
en lloc de galtes
ha pintat dos préssecs;
en lloc de cintura,
una soca de palmera.
I el resultat és que tota jo
semblo talment un monstre...

Saluda somrient i surt per la dreta. El criat deixa un tamboret amb roba i sabates i retira el micròfon. (Entra per l'esquerra i surt per la dreta.)
 
 
 

accions musicals
 

*
LA PROFESSORA DE FLAUTA

Una taula, un magnetòfon i un cendrer vermell.
D'un estoig allargat que porta sota el braç, la professora en treu una flauta. L'examina, comença a tocar i amb indiferència la torna a l'estoig, que deixa damunt la taula. Engega el magnetòfon: continua la música de flauta. La noia, dreta al mig de l'escena, es treu de la butxada un llibret de paper de fumar i, tot escoltant la cinta enregistrada, el desfulla a poc a poc. A l'últim es queda amb un full i llença el llibret damunt la taula; treu una petaca i, amb molta precisió, cargola un cigarret, que encén amb un encenedor de metxa. (Actua com una fumadora consumada i recalca l'operació d'engomar el paper.) Pel fons de la sala arriba precipitadament un arlequí amb un cigar a la mà; demana foc a la noia i se'n torna corrents tot llançant glopades de fum. La noia fuma; corregeix el volum del so i escolta. Pausa. De sobte para l'aparell, aixafa el cigarret al cendrer; recull l'estoig i se'n torna tal com havia entrat, una mica més nerviosa.
 

*
MOLÈSTIA, ACCIÓ PER A PIANISTA

Entra el pianista. Té singlot i beu una glopada d’aigua d’un got que hi ha damunt el piano. Toca la peça com pot, tot singlotant i fent glops d’aigua. 
En acabar sembla que ha millorat de la molèstia.
 

*
PARÈNTESI
ACCIÓ PER A INTERCALAR EN UN RECITAL DE VIOLÍ

En acabar una peça, el violinista desa el violí a l'estoig; es posa uns guants negres i engega un magnetòfon: una peça per a piano. Mentre dura la peça, el violinista baixa a la platea i mostra al públic un seguit de fotografies de pianos.
Acabada la cinta, para el magnetòfon i es treu els guants; obre l'estoig, agafa el violí i continua el programa. 
 
 

inici

PÀGINA DE PRESENTACIÓ mag poesia


MallorcaWeb  i  Antoni Artigues (Edifici Ramon Llull. Campus UIB. Carretera Valldemossa Km. 7,5. 07112 Palma. Mallorca))