maragall - nietzsche
 

Eduard Valentí ("Joan Maragall, modernista i nietzscheà",  dins Els clàssics i la literatura catalana moderna. Barcelona, Curial,  1973), assenyala la paradoxa que "el qui havia d'acabar essent l'apòstol més noble de la convivència social i de l'imperi de la "caritat" en les relacions cíviquis, tingui entre els seus mèrits d'escriptor l'haver estat introductor a Espanya de les doctrines de Friedrich Nietzsche." 

Maragall parla per primera vegada de N. el 29 d'abril de 1893 al Brusi: "La llibertad política no es más que una condición para llegar al poder: la idea de Hobbes ha cristalizado en el moderno anarquismo de Nietzsche, que quiere llevar la libertad hasta un atomismo y una falta de cohesión tales, que los más fuertes en cualquier moemnto dado pueden sobreponerse a todos los demás sin que el cuerpo social, desleído, sea capaz de ponerles el menor estorbo. Y véase por donde las ideas de libertad e igualdad resultan antitéticas".

Uns dies després de la data d'aquest article escriu en una carta a Josep Soler i Miquel: "Ara estic molt entusiasmat  amb Nietzsche. N'he trobat un estudi a la "Deutsche Rundschau", que el rebenta bastant, però exposa les seves idees, que és el que m'engresca: l'aristocràcia dels forts, dels qui viuen la vida forta i tenen major receptivitat que la majoria per al goig de viure, els qui tenen la voluntat del poder i en frueixen i oprimeixen per gust, segueixen llur instint menyspreant la complicació intel.lectual (això refresca): són els "lleons que riuen" (aquesta imatge és felicíssima i m'engresca a més no poder): ¿Com m'ho arreglaria jo per a explicar tot això en el "Brusi", afegint que tota predicació de renoncementinicia una decadència, que Sòcrates era un esclau neula i que el cristianisme és un platonisme ad usum plebis? Que s'ha de ser immoralista, etc., etc., etc.?           Aconselleu-me en aquest tràngol; hi va el perill de la salvació de les ànimes, la meva i la dels lectors del "Brusi". A l'últim me'n trauran, d'aquella casa, i faran bé". 

"No cal dir [diu Valentí] que l'article no fou publicat. Nosaltres el podem llegir, tanmateix [Obres Completes de Joan Maragall volum X, Edició dels fills de Joan Maragall. Sala parés Llibreria, Barcelona, 1931. p. 95] [...] el fet d'ésser inserit a les obres completes indueix a suposar, a més, que fou publicat efectivament en el "Diario". Enganyats per aquestes dades, els autors atribueixen al "Diario de Barcelona" la glòria d'haver publicat el primer article en llengua castellana dedicat totalment a donar notícia de la filosofia de Nietzsche.  [...] el reelaborà [...] i traduït al català, el publicà, amb el pseudònim de Pànfilos, en el número de "L'Avenç" de la segona quinzena de juliol. 

Maragall va traduir fragments del Zaratustra de Nietzsche. Sortiren a la revista "Catalonia", editada pel mateix equip de "L'Avenç", en els números de 25 de febrer i 15 de novembre de 1898  els tres primers capítols del prefaci, un capítol del llibre II que tradueix com "El coneixement pur" (Von der unbefleckten Erkenntnis) i el discurs del llibre III Vor Sonnenaufgang "En anar a sortir el sol". Ja n'havia publicat unes pàgines al nombre d'octubre novembre de 1893 a "L'Avenç".

*

Obres Completes de Joan Maragall, volum X, Edició dels fills de Joan Maragall. Sala parés Llibreria, Barcelona, 1931.

"Federico Nietzsche" (II-1893)

sus libros no tardaran en traspasar las fronteras, porque representan una idea nueva o cuando menos remozada de la vida, una idea trascendentalmente sana y optimista que beberàn àvidamente las resecas inteligencias de nuestra generació trabajadas por pesimismos y sutilezas.

Nietzsche viene afirmando el libre albedrío, la voluntad como el gran agente impulsor de la vida. En la esencia de los seres -dice- no hay causas, ni influencias, ni medios ambientes, ni necesidades que valgan: la voluntad de cada uno es su causa y su medio y la ley de su existencia.        Los hombres son esencialmente desiguales según la fuerza de voluntat que atesoran [...] Cuando la vida sube, instinto es igual a felicidad y el goce la ley universal.              Debajo de éstos hay la mayoría. 

El malestar de nuestras sociedades consiste para Nietzsche en haber tomado la vida al revés, en haber informado la moral y el derecho en utilidad de los esclavos, de los débiles y miserables a quienes se ha presentado como los verdaderos hombres modelos, en provedho de los cuales han brotado toda suerte de instituciones inspiradas en democracias, esos dominios de la smayorías que parten de un concepto absolutamente falso de la vida. No -exclama Nietzsche en su radicalismo brutal-; la ley del mundo es el egoísmo.

el pensamiento de Nietzsche, que como una oleada de aire sano cargado de fuertes aromas de poesía barre la moderna atmósfera de pesimismos y fatalidades.

Nietzsche [...] más que nada un poeta.

Consignemos la aparición de los signos precursores y esperemos con curiosidad de hombres que majestuosamente se desenvuelva una nueva fase de la evolució humana.
 

[Gaziel al pròleg "Caires de Joan Maragall" destaca aquest article: "Federico Nietzsche (primera part, la segona no essent altra cosa que un arranjament ad usum dels lectors del Brusi". Més endavant diu: "entre les explosions volcàniques més importants es poden assenyalar [...] poèticament, "El Comte Arnau (el nietzscheà de la primera part, no l'afegidura espiritualista de darrera hora)".] 
 

"Federico Nietzsche" (Diario de Barcelona 19-IX-1900

Nietzsche era un sediento de absoluto, un sediento de Dios; pero no quiso bajarse a beberlo en la fuente de la fe, y murió de sed. [...] Un hombre que quiere hacerse Dios ¡Tragedia terrible y grande!

Buscando al hombre puramente humano se le apareció primero en el paganismo, en su más alta expresión, en los trágicos griegos.

-No basta; ¡más! ¡más! - i busca, busca al sobrehumano humano. [...] destruye y avanza por la tierra, despejándola de toda florecencia metafísica y haciendo brotar de ella bellezas y más bellezas que le van al alma y que muestra y esparce con portentoso genio ante los ojos deslumbrados del hombre de hoy, a quien desprecia en nombre del superhombre que quiere formar y que ha de ser el sentido de la tierra. 

Es una impresión extraña y hondísima la que produce el libro capital de Nietzsche: Así habló Zaratustra. El esfuerzo que representa, asombra; su poesía maravillosa penetra hasta la médula; su intensidad inquieta; su optimismo, lejos de saciar el espíritu, lo irrita y le da vértigos. Es el optimismo exasperado de un grandísimo poeta que quiere deslumbrarse a sí propio y a los demás con la hermosura de lo terreno para no ver el abismo de eternidad que le atrae. Y en sus cantos a la materia y al egoísmo pone todos los deliquios de un místico y todos los renunciamientos de un asceta. 

En medio de grandes contradicciones que atestiguan su absoluta sinceridad, fué sobre todo una "flecha del anhelo hacia la otra orilla". Dios acoja en ella su alma, en gracia al grande anhelo con que le buscó, aunque fuera por caminos extraviados. 
 
 
 
 

inici

Pàgina de presentació MAG POESIA