gabriel ferrater
 

1922. Neix el 20 de maig

1924. La família es fa una masia al bosc del Picarany, prop de Reus i d'ençà d'aleshores hi passaran una part important de l'any.

1931. El 14 d'abril, el seu pare proclama la República des del balcó de l'Ajuntament de Reus. A casa seva tenia una bona biblioteca.

1932. Juntament amb el seu germà Joan, dos anys més petit, acut per primer cop a escola, on prepara l'ingrés al batxillerat. No el podrà acabar per mor de la guerra.
"L'hàbit de no menjar el pa que es dóna el va adquirir Ferrater molt aviat. Potser pel simple fet que no va anar a cap col.legi fins que tenia deu anys. El seu pare tenia idees pedagògiques, però més aviat negatives, fetes de repugnància pels col.legis que ell recordava de la seva indància." "D'altra banda, la seva mare tenia idees d'higiene, que van operar en el mateix sentit: Ferrater es va acostumar a passar més de la meitat de cada any al camp, a una masia voltada de pins." (Ferrater, Gabriel, "Esbós d'una autobiografia". Serra d'or, juny 1972)
"La infància la vaig tenir molt estranya perquè no vaig anar al col.legi fins als nou anys. Tenia institutrius i em passava la meitat de l'any al camp. [...] Sembla, però, que als tres anys ja llegia i que n'havia après tot sol. T'explico això per donar-te l'inici d'aquest costum de solitud que he seguit tenint tota la vida, i que m'ha marcat i que, per altra banda, m'agrada." (Entrevista de Lluís Pasqual. Revista del Centro de Lectura, núm. 220, desembre 1970)
"Segons Ramon Serrat, "el Biel de ben jove va prescindir de la religió, i als dotze anys, quan ja anàvem a l'Institut, era completament ateu". (Gomis, Ramon. El Gabriel Ferrater de Reus. Barcelona, Proa, 1998)
A partir dels tretze anys ja llegia, en versió original Flaubert, Stendhal, Verlaine, Baudelaire.

1936. Guerra.
"en iniciar-se la Guerra d'aquí, Ferrater, amb catorze anys, s'havia fet de la CNT, quan els del seu braç se solien fer del Psu." (Barnils, Ramon, "L'intel.lecte ingenu", El temps, 27-4-92)
"la gent de la meva edat, gràcies a aquell desordre col.lectiu [la guerra], a catorze anys ja vam tenir la reacció -i en aquell poema meu "In memoriam" ho dic o, ho insinuo clarament- de menyspreu davant els nostres pares, que havien fabricat aquell merder. Ja ni ens els vam prendre seriosament en cap sentit. I això a un xicot, li treu un pes de sobre."
"Amb tabac ho aconseguies tot, des de llonganisses fins a dones."
"Sí, he begut molt en moltes èpoques de la meva vida, a partir de catorze anys. Sóc d'una casa i d'una terra de vinaters. I els diumenges una colla d'amics anàvem cap al magatzem de casa [...] ens ficàvem en un solar buit, tancat per un envà de cartells, i ens clavàvem les ampolles. A migdia, pel camí del costat tornaven les noies que venien del tenis de Reus. Nosaltres, en veure-les, donàvem un tomb, beguts i fent equilibris, per damunt l'envà, alhora que els dèiem bajanades."
(Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)
"malgrat les il.lusions sabíem des del primer dia que els anglesos van prohibir als francesos de donar armes a la República i estàvem perduts. [...] Tots volien fer alguna cosa. Recordo que un company meu va fabricar una bomba i va frer volar la porta de l'Institut." (Entrevista de Lluís Pasqual. Revista del Centro de Lectura, núm. 220, desembre 1970)


1938. El seu pare és nomenat canceller del consulat de Bordeus, i s'hi traslladen tots. S'està a França tres cursos escolars, estudiant a diversos Liceus.
La germana de Gabriel, Amàlia, conta: "Ens vàrem fer amics amb la família Renaud, que eren veïns nostres a Saint-Émilion. Tenien tres fills. El Gabriel va tenir un petit romanç amb la filla gran, Yvonne. La mare era jueva."
"Segons Joan Ferraté, després d'haver estat a França "tant en Gabriel com jo sabíem que es podeia ser diferent" i això els va ajudar, en tornar a Catalunya "a no caure en la imbecil.litat proposada". (Gomis, Ramon. El Gabriel Ferrater de Reus. Barcelona, Proa, 1998)
Allà llegeix Montaigne, Valéry, Racine, Gide, Proust...; també en aquest temps aprèn a llegir anglès i alemany.

1941. Torna el desembre de 1941.
"va descobrir que els seus articles de primera necessitat eren tres: l'alcohol, el tabac i els llibres. Només va tenir dificultats serioses per a procurar-se el tercer." (Ferrater, Gabriel, "Esbós d'una autobiografia". Serra d'or, juny 1972)

1943. Comença el servei militar, que durarà dos anys i mig entre Tarragona i Barbastre.
"A mi em mobilitzaren el 43, vaig servir vint-i-cinc mesos, i va ser en tornar a Reus que vaig trobar un ambient completament canviat: el de l'obscurantisme, tu. La llibertat ja havia desaparegut [...] Era una cosa depressiva, desagradable, que ha durat quinze anys, fins a prop dels seixanta."
"en tornar del servei, el que vaig fer va ser treballar un parell d'anys a la casa d'exportació de vins, que tenien els meus pares i els meus oncles, que se'n va anar en orri" (Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)


1947. Acaba el batxillerat (els estudis fets a França no li foren convalidats) i es matricula a Ciències Exactes.
En un viatge a Madrid per qüestions de negocis visita el Prado; es desvetlla el seu interès per la pintura, i es posa en contacte amb diversos pintors de Barcelona. A la dècada dels 50 serà crític pictòric de la revista Laye.

1949. Passa l'hivern al mas del Picarany i comença a pintar.
"A partir del 1950 Gabriel Ferrater ja no va viure a Reus. Es va instal.lar a Barcelona. "Es pot dir que des de l'any 58 no hi he estat gens. Ara em fa una mica de por anar-hi. Una por nostàlgica. Trobaré les noies d'aquella època que eren tan boniques i m'agradaven tant, convertides en matrones. És clar que puc veure les seves filles, però no és el mateix"." (Gomis, Ramon. El Gabriel Ferrater de Reus. Barcelona, Proa, 1998)

1951. Mor el seu pare. La mare s'estableix a Barcelona i viu amb ella. Abandona la carrera d'Exactes i es posa a treballar, de traductor. A partir d'aleshores serà lector, editor i traductor de diverses editorials (sobretot Seix-Barral).
"va morir el meu pare i vaig necessitar guanyar-me la vida. Vaig embolicar-me amb l'ofici que encara continuo practicant: el de traductor." (Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)
"Ricard Ferraté, arruïnat, es va trobar abocat a un carreró sense sortida [...] va anar a visitar un amic seu, un tal Estivill de la Companyia d'Asseguarnces l'Adriàtica, per fer.se una assegurança de vida, amb la condició que inclogués la mort per suïcidi. Aquesta possibilitat era exclosa de la pòlissa de vida, però atesa que aquesta era la condició i que la prima era quantiosa, l'Adriàtica ho accept+a amb una clàusala on s'especificava que la mort per suïcidi només seria vàlida si es produïa a partir de l'any de la signatura de la pòlissa. Al cap d'un any i un dia, el 16 de juny de 1951, Ricard Ferrater va morir al seu domicili de la raval de Santa Anna 38, tercer." (Gomis, Ramon. El Gabriel Ferrater de Reus. Barcelona, Proa, 1998)

1953. Contactes amb Carles Riba, Eduard Valentí, Rosa Leveroni, Joan Vinyoli.

1955. "Des de 1955, els seus amics van ésser gairebé tots poetes: Carles riba d'una banda, i d'altra banda uns poetes més joves que ell, Carlos Barral, Jaime Gil de Biedma i José María Valverde." (Ferrater, Gabriel, "Esbós d'una autobiografia". Serra d'or, juny 1972)

1956. Ven la seva biblioteca.
"Dice que está harto de literatura y que quiere hacer dinero. La decisión debe de ser simbólica, supongo: vender sus libros no le va a sacar de mucho apuro. [...] Le acompañamos -Jaime [Salinas] y yo- ppor la noche a su casa. Está bebido. Nos enseña los libros que le quedan; ha vendido ya casi todos. Yo le compro unos cuantos y Jaime otros. La escena me ha deprimido." (Jaime Gil de Biedma. Diario del artista seriamente enfermo. Barcelona, Lumen, 1974)

1957. Llegeix intensament Shakespeare.
"Jo tenia una sèrie de coses a dir sobre Espanya i els espanyols i sobre Catalunya i els catalans, volia dir l'estat de decadència en què es trobava, es troba, el país. Del 54 al 57 havia escrit una mena de diari, que vaig cremar i ara em sap greu, al qual, peò, no deia avui m'ha passat tal cosa i demà tal altra, sinó que sota la forma de l'aforisme, seguint els models de Nietzsche i de la Bruyère, deia el que em semblava sobre la gent de la península, i sobretot sobre els catalans.
L'agost del 57 la meva mare se'n va anar a Londres, i em deixà sol al pis: vaig estar-me tot el mes llegint, per primera vegada d'una manera seriosa, Shakespeare. Va ser una borratxera, que va durar sis mesos més, que vam passar al mas de Reus: em llegia i rellegia cíclicament les diguem quinze obres millors de Shakespeare, tu. I és ell qui em va descobrir que en poesia es pot dir tot. Aleshores, allò que no em satisfeia en l'aforisme, se'm resolgué: un bon dia vaig escriure "In memoriam", basat en Shakespeare, i cuc! funcionava.
des de finals del 63 pràcticament no he escrit res, excepte mitja dotzena de pomes curts. No tinc res més a dir, penso, encara que, és clar, tingui coses a dir sobre els homes, les dones i la humanitat, que són eterns. Em referia a coses directes, experimentals, meves." (Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)

1958. Destrueix el dietari aforístic que havia escrit entre el 54 i el 57. Només se n'han conservat alguns, publicats a Cartes a l'Helena; com aquests:
     "Complicar l'amor amb la resta de la vida, o fer-ne una festa. Són les dues escoles."
     "`Èpoques deïgenes, i èpoques deïcides. Convé que alternin. Una generació de déus se'n va, una altra ve, i la terra roman sempre."
     "El tema de la literatura moral no és l'experiència que l'escriptor té dels altres; és la inexperiència en què se sent davant d'ells."
     "Podem mesurar el poc que els altres ens coneixen pel poc plaer que traiem dels presents que se'ns fan."
Comença a escriure poesia.
"Hacia 1958, cuando tenía 36 anños, que es una edad ya muy mayor para un poeta, me puse a escribir por primera vez porque tenía ciertas cosas que decir, sobre los hombres, las mujeres. [...] Mi primer libro está escrito por el procedimiento mental siguiente: yo pensaba que había que esxcribir un poema sobre tal tema, producto de la observación moral, psicológica, sobre la gente; y entonces esperaba dos o tres semanas a que de pronto este tema puramente abstracto, intelectual, se concretara mediante una anécecdota o mediante la observacin de una cosa vista por la calle. (Casi todos mis primeros poemas ocurren en la calle)." (Campbell, Federico, "Gabriel Ferrater o las mujeres", dins Informe turba, Barcelona, Lumen, 1971). Aquest primer llibre és Da nuces pueris (1960). Seguiran: Menja't una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966).

1961. A Cadaqués, inicia una relació amorosa amb Helena Valentí (ell té 39 anys i ella 21), que es perllongarà fins al 1963.
A la introducció a la correspondència amb Ferrater, Helena Valentí escriu (l'any 1987): Aquells anys cavernaris, prehistòrics, pre-progressistes, la vitalitat i la lucidesa d'en Gabriel ens tranquil.litzaven a tots els que, com deia ell, érem partidaris de la felicitat. [...] La ironia n'és que, segurament, a ella [aquí Helena fa servir la tercera persona per referir-se a ella mateixa] aquells anys en què tot li semblava per fer, els mots intel.ligents d'en Gabriel no l'afectaven gaire. Potser tot just l'afalagava veure com, a partri d'ella, ell es construïa. Al capdavall, és aquest esforç tan despullat de fer-se una vida el que interessa i interessarà sempre dels seus poemes i papers."
Helena, diu (a Servià, Josep-Miquel, Gabriel Ferrater, reportatge en el record, Barcelona, Pòrtic, 1978) "Sempre va ser un gran sentimental, un noi bo i generós. I això el va perjudicar moltíssim. D'altra banda, però,  eera d'una arrogància destructiva i aclaparadora. Era conscient de la seva intel.ligència i de la seva superioritat i sepre tirava a rebentar. [...] Quan van acabar les nostres relacions, vaig proposar-me fermament de no conviure mai més amb un intel.lectual, perquè són tots uns autodestructius i uns masoquistes que destrueixen tot allò que els envolta. Jo me l'estimava, però odiava el seu món d'especulació constant. [...]Sempre parlava del suïcidi. Quan em va demanar que ens caséssim, em va dir: "No et preocupis, Heleneta, que no et faré la mala passada de fer-me vell"."
Gabriel escriu a Helena després d'una separació (21-9-62): "Ja et deus imaginar que, tant com he pogut, he fet treballar la raó contra tu, i m'he dit de tu tot el mal que he sabut inventar. Però no m'ha servit de res. La veritat és que ja no sé si t'estimo o no, però que això no fa cap diferència. He descobert que hi ha una cosa més fonamental, vull dir que compta més per al règim de la vida, i és que només amb tu podria parlar d'alguna cosa viva. Dit en forma sentimental, que només amb tu podria creure'm que sóc bona persona: per als altres, sóc una mala bèstia total. Si ara fes l'amor amb una altra noia, seria com fer-lo amb un gos. [...] El curiós és que l'únic que he fet tot aquest temps, és treballar. Però és que és l'únic que em distreu. Em fa horror de quedar-me sol i pensar, i amb tothom que veig (compresos els llibres) m'hi faria a hòsties: haver de sortir a dinar i tractar amb gent m'és un turment."

1963. Resideix uns mesos a París i després es reuneix amb Helena Valentí a Londres.
El juliol va a treballar a Hamburg, d'editor, en un intent d'establir-se fora d'Espanya. Aquí s'inicia el seu interès per la lingüística. Traduirà Bloomfield, Chomsky.
Escriu els últims poemes de Teoria dels cossos.
"Des de finals del 63 pràcticament no he escrit res, excepte mitja dotzena de poemes curts. No tinc res més a dir, pernso, encara que, és clar, tingui coses a dir sobre els homes, les dones i la humanitat, que són eterns. Em referia a coses directes, experimentals, meves." (Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)
Coneix Jill Jarrell, una perodista nord-americana.
És director literari de Seix Barral.

1964. Es casa amb Jill Jarrell a Gibraltar, on es pot fer pel civil. L'any següent s'instal.len a Sant Cugat del Vallès. El 1966 es separaran.

1968. Coneix Marta Pessarrodona (que aleshores té 26 anys), amb qui inicia una relació.
"En general passo més aviat per un mal moment, però ce deuil est sans raixon -excepte que la Marta es vol casar i jo francament no m'hi atreveixo, etc. Però bec poc i físicament vaig bé." (Carta al seu germà Joan, 11 novembre 1969)
Acaba els estudis de Filosofia i Lletres i l'any següent començarà a fer de professor de Lingüística General i de Crítica Literària a la Universitat Autònoma.
"la llegenda que, en examinar-se Ferrater precisament amb Badia i Margarit per a obtenir la llicenciatura en Filosofia i Lletres un matí d'hora, la d'haver acabat la missa, diu que en Badia, acomplert l'examen, oral, va comentar: "He examinat en Ferrater. ¡Quina pudor d'alcohol que feia!"; i que en Ferrater, si fa no fa a la mateixa hora, comentava: "M'ha examinat en Badia. ¡I feia una pudor d'hòstia!". (Barnils, Ramon, "L'intel.lecte ingenu", El temps, 27-4-92)
"ara dono a la Universitat de Sant Cugat un curs de lingüística general [...] m'interessa molt tota la gent jove, sense distincions de sexes, i pel mateix motiu m'agrada fer classes d'Universitat: són, què et diré?, com ocells, com fruites, i ara em cito a mi en un poema. [...] Els intel.lectuals sempre tenim sobre la vida, reaccions secundàries. En canvi, tractar gent que té reaccions primàries, no interferides per ideologies, és sa." (Entrevista de Baltasar Porcel. Serra d'or, juny 1972)

1972. El 27 d'abril se suïcida al seu pis de Sant Cugat, amb somnífers i una bossa de fems al cap.PÀGINA PRESENTACIÓ mag poesia