EDUCACIÓ: ENSENYAMENT O APRENENTATGE?
(SOBRE L'HOMO POETICUS)


(Dies i coses 100; Calonge, maig 2004)

Educar vol dir treure, fer sortir, fer néixer, infantar, criar, nodrir, pujar, fer créixer. Ben encertadament, l'humanista del segle XVI François Rabelais diu que "l'infant no és un tassó que hom omple sinó un foc que hom encén". Noam Chomsky, que fa tants d'anys que denuncia l'imperialisme americà (amb el qual s'han aliat els croats espanyols) diu que educar "no s'ha de comparar a omplir una botella d'aigua sinó més aviat a ajudar a créixer una flor a la seva manera". Guillem d'Efak alaba una mestra seva en termes semblants: "Donya Lluïsa Fuster no és que tingués un mètode pedagògic especial però no sé què passava: t´hi trobaves bé amb aquesta dona. Te deixava florir."

Per a Joan Brossa l'ensenyança a l'ús "serveix per a llevar-se a l'hora oficial en qualsevol racó del món", perquè "les coses importants s'aprenen però no s'ensenyen". I és que és molt diferent ensenyar que aprendre. Ensenyar vol dir senyalar, marcar amb un senyal, imprimir un senyal: és de fora cap a dins. Aprendre té més semblança amb educar: és de dins cap a fora; vol dir agafar, emparar-se, prendre des de fora, arrelar; aprendre és florir.

El rumb de la humanitat és molt diferent si ens decidim per ensenyament o si volem aprenentatge. L'ensenyament és un pilar de l'autoritat, del gregarisme, de la veritat establerta. Francesc Ferrer i Guàrdia diu que l'ensenyament no "tracta de secundar el desenvolupament espontani de les facultats del nin, de deixar-lo cercar lliurement la satisfacció de les seves necessitats físiques, intel·lectuals i morals; es tracta d'imposar pensaments fets; d'impedir-li per sempre pensar d'una altra manera que la necessària per a la conservació de les institucions d'aquesta societat". "Aquesta instrucció no és més que un mitjà de dominació en mans dels directors, que mai no han volgut l'elevació de l'individu, sinó la seva servitud."

Ferrer i Guàrdia és partidari de l'aprenentatge, de l'anarquia, de l'individu, de la llibertat: "No és vertadera educació sinó la que deixa al propi nin la direcció del seu esforç i que no es proposa sinó secundar-lo en la seva manifestació". "No tenim por de dir-ho: volem homes capaços d'evolucionar incessantment; capaços de destruir, de renovar constantment els mitjans i de renovar-se ells mateixos; homes la independència intel·lectuals dels quals sigui la seva força suprema, que no es subjectin mai a res; disposats sempre a acceptar el millor, feliços pel triomf de les idees noves i que aspirin a viure vides múltiples en una sola vida. La societat té por d'aquests homes: no es pot esperar, per tant, que vulgui mai una educació capaç de produir-los" "Doncs, com aconseguirem el nostre objectiu? Posant directament mans a l'obra, afavorint la fundació d'escoles noves on en la mesura del possible s'estableixi aquest esperit de llibertat que presentim que ha de dominar tota l'obra de l'educació de l'avenir." "Admesa i practicada la coeducació de nines i nins i rics i pobres, és a dir, partint de la solidaritat i de la igualtat, no havíem de crear una desigualtat nova, i, per tant, a l'Escola Moderna no hi ha premis, ni càstigs, ni exàmens en que hi hagi alumnes ensuperbits amb la nota d'"excel·lents", mitjanies que es conformin amb la vulgaríssima nota d'"aprovats", ni infeliços que sofreixin l'oprobi de veure's menyspreats per incapaços."

Per aquestes idees, perquè es decanta per l'aprenentatge, per la supressió de l'autoritat, per l'individu, Antoni Maura el fa afusellar (Maragall, precisament un poeta, a resultes del procés de Montjuïc envia un article al diari on sol escriure, que no li és publicat, que és un al·legat contra la pena de mort). Per unes idees semblants, el príncep Kropotkin és tancat a la presó. Diu: "És impossible millorar una presó; no es pot fer absolutament res més que esbucar-la"; Enric Casasses expressa el mateix al poema "Desapoltronar": "que si s'obrien totes les presons / i els presos, escolteu-me, ja no ho fossin, /els ciutadans, ja ho crec, ni ho notarien. / No són ells que amenacen les neurones / del teu pobre cervell encarcarat. / No són pas ells els fabricants de bombes / ni ells que aterroritzen el mercat. / Potser pot ser pitjor però potser / entrarien en òrbita poltrones". També diu Kropotkin: "No es pot donar autoritat a un individu sense corrompre'l".

L'oposició que hi ha entre ensenyament i aprenentatge és la que es troba entre autoritat i anarquia ( an-arquia = sense autoritat). Els problemes de l'adolescència, no tenen l'origen en el veritable problema que és l'autoritat  d'uns pares i mares que no s'exciten més que torturant els fills? Els problemes del País Basc, no tenen l'origen en el problema de l'autoritat de l'Estat espanyol? (Diu Blai Bonet: "Esper el dia que desapareguin tots els Estats, perquè aquest dia desapareixeran tots els nostres mals. Una cosa és la gent , la nació i les ciutats, i una altra l'Estat. Si desapareix l'Estat, desapareix el noranta per cent del que va malament.") Els problemes de l'Iraq, no tenen l'origen en el problema de l'autoritat d'Occident, que no en té mai prou? Molts problemes de la humanitat, no provenen del problema de l'autoritat feta Déu? (Amb raó diu Nietzsche: "El cristianisme ha estat fins avui la més gran desgràcia de la humanitat.").

L'ensenyament, l'autoritat, du al gregarisme; l'aprenentatge, l'anarquia, du a l'humanisme, a l'individualisme, a l'egoisme. Egoisme és el contrari del gregarisme fruit de l'autoritat, egoisme és fer-se un mateix, per això diu Nietzsche: "Si per una vegada l'egoisme esdevé més gran, més intel·ligent, més fi i més creatiu, aleshores el món semblarà "més altruista", perquè serà més lliure, més feliç; "Des que hi ha homes, l'home s'ha alegrat massa poc: només això, germans meus, és el nostre pecat original! / I en aprendre a alegrar-nos millor desaprenem de la millor manera possible de fer mal als altres i de maquinar mals." Miquel Bauçà ho aclareix: "Tothom diu que la infantesa / és feliç, i és així, / però no pel que interpreten. / És feliç senzillament / perquè el cap li funciona, / no ha estat paralitzat, / és a dir, perquè és més sàvia. / Avui cal recuperar, / amb procediments mecànics, / un estat intel·ligent. / Per això tenim els somnis." "No et confonguis d'adversari: / l'espiritualitat / consisteix a lluitar contra / els preceptes comunals, / no pas contra tu."

Els grecs són els primers humanistes, els primers a exaltar la llibertat i la grandesa de cadascú: Prometeu rebel·lant-se contra Zeus és una de les majors exaltacions de la independència humana. És amb el Renaixement que l'home torna a reconèixer la seva plena individualitat: la llibertat, la voluntat i la dignitat humana es converteixen en els temes més determinants. El robatori de Prometeu per donar el foc celest als homes equival al desig de totalitat i a l'ànsia de plenitud de l'ànima romàntica; davant el coneixement objectiu i les veritats objectives  el moviment romàntic exigeix la prioritat del subjectivisme.

Les veritats objectives són metàfores o maneres de veure el món que una societat dóna per bones, perpetuant-les a través de la família, l'ensenyament, els diaris (Diu Nietzche: "Encara un segle més amb periòdics i totes les paraules faran pudor", i Bauçà: "Ja no vaig als cementiris. / Un diari em fa el mateix: / tot és ple de morts que parlen.")... L'homo sapiens viu de, o dins, o a través d'aquestes veritats, d'aquestes metàfores encarcarades, gregàries, que ens han "ensenyat".

L'artista, l'home lliure, l'egoista, l'humanista no es troba bé amb aquestes veritats o metàfores, no li va bé aquesta cuirassa cultural, social, i afronta el món despullat, "aprèn" del món i es fa les seves pròpies metàfores, que no són encarcarades (no fan pudor, no són mortes), sinó intuïtives. L'artista, el poeta, "mostra sense parar les ganes de configurar el món existent de l'ésser humà despert d'una manera tan acolorida, irregular, inconseqüent, incoherent, tan plena d'atractius i eternament nova com ho és el món dels somnis". L'objectiu de Nietzsche va per aquest camí: "Jo vull restituir l'home, com a propietat seva, com a producció seva, tota la bellesa i sublimitat que ha projectat sobre les coses reals i imaginades per fer d'aquesta manera la seva més bella apologia. L'home, com a poeta, com a pensador, com a Déu, com a Amor, com a Poder."

El superhome de Nietzsche és el que és capaç de crear les seves pròpies metàfores. El superhome ha de sofrir tres metamorfosis de l'esperit, el qual es converteix en camell, i el camell en lleó, i el lleó, a la fi, en nen. "Les coses més feixugues de totes, es carrega a coll l'esperit que sap suportar: com el camell que, ben carregat, corre al desert, així corre ell pel seu desert. / Però en el desert més solitari té lloc la segona metamorfosi: aquí l'esperit es converteix en lleó, vol fer presa de la llibertat i ser senyor al seu propi desert. [...] Què pot fer el nen que no hagi pogut fer el lleó? Per què el lleó rapinyaire s'ha de convertir en nen? / Innocència és el nen, i oblit, un nou començament, un joc, una roda que dóna voltes per si sola, un primer moviment, un sagrat dir sí." El nen afronta el món despullat; nosaltres, camells carregats amb la moral, amb la cultura, per tornar a la innocència del nen, primer hem d'ésser lleons per desfer-nos del gregarisme.

Veim un fil que lliga ensenyament, autoritat, gregarisme i veritat; i un altre que enfila aprenentatge, llibertat, humanisme, poesia. "Poesia és el discurs, / que és l'únic avui dia,  / per obrir-se un viarany / escaient per transitar-hi." (Miquel Bauçà). Podem anar cap a un món en què l'home prevaldrà sobre la societat; la poesia prevaldrà sobre la ciència: l'homo sapiens donarà lloc a l'homo poeticus.

(El 25 de març de 2004, dia de l'anunciació de Maria: Josep era a fer una volta)

 

 inici   

Pàgina de presentació MAG POESIA